Spacebel levert een satelliet aan Vietnam

Datum: 23 januari 2014

SPACEBEL tekende op 20 januari in aanwezigheid van de Vietnamese vicepremier Hoang Trung Hai en van de Belgische vicepremier Johan Vande Lanotte een contract voor de levering aan Vietnam van een aardobservatiesysteem “Made in Belgium”, genaamd VNREDSat-1b (Vietnam Natural Resources, Environment & Disaster Monitoring satellite). De satelliet zal in 2017 worden gelanceerd.

Minister Reynders is tevreden met de ondertekening van dit contract. Dit contract werd mogelijk gemaakt door de toekenning van een Belgische lening van staat tot staat. De minister sprak ook zijn steun uit voor het project tijdens zijn twee laatste bezoeken aan Hanoi. Minister Reynders bezocht Hanoi nog in 2012 toen hij de prinselijke missie vergezelde die op dat ogenblik werd voorgezeten door toenmalig Prins Filip, nu Koning Filip.

Het industriële consortium onder leiding van SPACEBEL telt verschillende Belgische ruimtevaartbedrijven: AMOS, QinetiQ Space, Deltatec, het Centre Spatial de Liège, en VITO, die samen hun knowhow verenigen om bij te dragen aan de ontwikkeling en de validatie van de satelliet en grondgedeelte. Het project omvat ook een opleidingsluik, in samenwerking met de Universiteit van Luik. Dit is bestemd voor Vietnamese ingenieurs die instaan voor de ontvangst en analyse van de satellietgegevens.

VNREDSat-1b, op basis van ESA’s PROBA-satellietplatform, zal in de zon-synchrone baan rond de aarde worden geplaatst voor een waarnemingsmissie van 5 jaar.

Dankzij de nieuwe satelliet zal Vietnam zijn autonomie versterken inzake toezicht op ontbossing, vervuiling van rivieren en zeeën, overstromingen, visserij- en landbouwactiviteiten, invloed van klimaatveranderingen, etc.

Met deze informatie zal de Vietnamese overheid in staat zijn om haar milieubeleid beter af te stemmen op de specifieke behoeften van het land. Het contract heeft betrekking op een bedrag van zo’n 60 miljoen euro.