Didier Reynders over aankondiging bouw nieuwe Israëlische nederzettingen

Datum: 31 oktober 2013

Vicepremier en minister van Buitenlande Zaken Didier Reynders sluit zich aan bij de verklaring van Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton over de beslissing van de Israëlische regering om de nederzettingen in Oost-Jeruzalem uit te breiden.
 
De minister is tevreden met de vrijlating van 26 Palestijnse gevangenen, maar hij betreurt dat tegelijkertijd wordt aangekondigd dat nieuwe wooneenheden zullen worden gebouwd. Hij herhaalt dat de nederzettingen illegaal zijn volgens het Internationaal Recht en dat ze een obstakel voor de vrede vormen.
 
Er worden momenteel onderhandelingen gevoerd. Daarbij zullen moeilijke beslissingen moeten worden genomen om een oplossing te vinden die tot twee leefbare staten moet leiden. Die twee staten moeten allebei onverdeeld, soeverein en democratisch naast elkaar bestaan, in vrede en veiligheid. Zoals de Europese Unie dringt Didier Reynders erop aan dat de twee partijen blijk van leiderschap geven en dat ze elke actie vermijden die het wederzijdse vertrouwen kan ondermijnen.