Minister Reynders over situatie in Egypte

Datum: 04 juli 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft kennis genomen van de aankondiging van de opschorting van de grondwet en van de overdracht van de uitvoerende macht aan de president van het Grondwettelijk Hof in Egypte. Hij nam ook kennis van het stappenplan dat voorziet in de vorming van een technocratische regering, de organisatie van nieuwe verkiezingen en het opstellen van een nieuwe grondwet.

Minister Reynders herhaalt zijn oproep voor een dialoog tussen alle partijen om een democratische overgang te garanderen die voldoet aan de democratische verwachtingen van de Egyptische samenleving. Hij benadrukt dat het belangrijk is om geen geweld of repressie te gebruiken tegen de bevolking en tegen politici. Alleen een vreedzaam proces waarin alle politieke krachten zich kunnen vinden, kan representatief en stabiel zijn. Hij hoopt dat de nieuwe regering het land zal besturen met respect voor de rechtstaat en voor de fundamentele rechten en vrijheden van alle Egyptenaren. Hij hoopt ook dat de nieuwe regering naar economisch herstel zal streven.

Zoals de Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton aankondigde, zal de EU de Egyptische bevolking blijven steunen bij haar wens naar democratie. Didier Reynders bevestigt dat ook België daaraan zijn steun zal blijven geven.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen dagen worden niet-essentiële reizen naar Egypte afgeraden, behalve reizen naar de toeristische gebieden aan de Rode Zee en aan de Golf van Akaba. In deze gebieden wordt reizigers aangeraden uiterst waakzaam en voorzichtig te zijn en betogingen en samenscholingen te vermijden. Reizigers wordt ook aanbevolen om in groep en met gids te reizen.