Vakantie, alles vergeten behalve je documenten!

Datum: 17 mei 2013

Opdat iedereen met een gerust gemoed op reis zou kunnen vertrekken, wenst Buitenlandse Zaken enkele belangrijke basisprincipes te herhalen.
 
Paspoort of identiteitskaart: controleer de geldigheid
 
Elke Belg die het land verlaat moet in het bezit zijn van een identiteitsdocument (identiteitskaart) of een reisdocument (paspoort) afhankelijk van de bestemming.
 
-         De elektronische identiteitskaart (eID) laat toe om naar een 50-tal landen te reizen, voornamelijk van de Europese Unie (met uitsluiting van de Overzeese Gebieden), in sommige buurlanden van de EU maar ook andere toeristische bestemmingen.

-         Het Belgisch paspoort wordt in elk land erkend maar sommige landen eisen bovendien een visum.
 
Of het nu gaat om de aanvraag van een identiteitskaart, een Kids-ID (een elektronische identiteitskaart voor kinderen) of een paspoort, wees vooruitziend en hou rekening met de afgiftetermijn die tot 4 weken kan oplopen.
 
Controleer ook voor uw vertrek de geldigheidsdatum van die documenten. Sommige landen eisen bovendien dat het paspoort geldig is een bepaalde tijd na de terugkomst.
 
Ook uw kinderen hebben een document nodig om te reizen.
 
Kinderen, zelfs pasgeborenen, die naar het buitenland reizen, moeten ook over hun eigen identiteits- of reisdocumenten beschikken: Kids-ID of paspoort, afhankelijk van de bestemming.
 
Buitenlandse Zaken raadt een schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s) reist. Daarover kan uw luchtvaartmaatschappij of de vertegenwoordiging in België van het land van uw bestemming (ambassade of het consulaat) u de beste inlichtingen geven.
 
U vertrekt naar de Verenigde Staten?
 
In het kader van het nieuwe Electronic System for Travel Authorization (ESTA), bent u verplicht zich op voorhand in te schrijven via het internet. Het wordt sterk aangeraden zich minstens 72 uur vóór het vertrek te laten registreren. De registratie blijft gedurende 2 jaar geldig, tenzij de geldigheid van het paspoort vroeger verstrijkt.
 
Meer inlichtingen?
 
Voor bijkomende inlichtingen in verband met reisdocumenten kunt u:

1)     de brochure « Reis Wijs » verkrijgen op het gemeentebestuur of bij de FOD Buitenlandse Zaken. U kunt ze ook raadplegen op de website http://diplomatie.belgium.beNo label found for: as_externallink.alttag.

2)     de website http://diplomatie.belgium.beNo label found for: as_externallink.alttag raadplegen waar een kleine module van de rubriek « Op reis in het buitenland » u per land zal aanwijzen over welke documenten u dient te beschikken en waarin u ook praktische informatie (veiligheid, reisverzekering,…)wordt gegeven.

3)     zich richten tot de vertegenwoordiging van uw land van bestemming in België (ambassade of consulaat), waar u desgevallend een visumaanvraag kan indienen.

4)     zich informeren bij uw gemeentebestuur.