Donorconferentie voor Mali: België verbindt zich tot 31,5 miljoen euro voor 2013 en 2014

Datum: 15 mei 2013

In het kader van de donorconferentie voor Mali die vandaag in Brussel plaatsvindt, heeft Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille aangegeven dat België het relanceproces in Mali actief zal ondersteunen. België zal hiertoe een financiële bijdrage leveren van 17,3 miljoen euro in 2013 en 14,2 miljoen euro in 2014. 

Voor Jean-Pascal Labille illustreert deze steun de solidariteit van ons land met de Malinese bevolking die momenteel erg donkere bladzijden uit haar geschiedenis doormaakt. 

De structurele kwetsbaarheid van de bevolking in Mali bereikt vandaag een ontoelaatbaar niveau. Bijna 500 000 inwoners hebben hun woning moeten verlaten. Basisdiensten zijn ontoereikend en de voedselsituatie verergert dag na dag. Voor de Minister van Ontwikkelingssamenwerking “is het onze plicht om het Malinese volk bij te staan, net zoals we te hulp komen aan de Oost-Congolese en Syrische bevolking”. 

Om de Malinese economie weer op gang te trekken zal België een deel van zijn ontwikkelingsprogramma aanpassen om efficiënt te kunnen bijdragen aan het “Plan voor een duurzame relance van Mali”. 

Dit antwoord op de humanitaire noden en deze onmiddellijke actie zullen echter niet volstaan om Mali definitief uit de instabiliteit te halen. Hiervoor is een meer langdurig engagement essentieel. Hiertoe is het noodzakelijk om te kunnen rekenen op een stabiele en democratische partner. België zal daarom het electoraal proces ondersteunen dat zich in de loop van komende zomer zal voltooien. Jean-Pascal Labille is van mening dat het vertrouwensherstel van de Malinese bevolking verloopt door middel van de constructie van een sterk en legitiem instituut dat de bevolking van Mali in al haar diversiteit vertegenwoordigt.