Didier Reynders tevreden met aanvaarding door Mensenrechtenraad van Belgische resolutie over kinderen van ter dood veroordeelde ouders

Datum: 22 maart 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat de Mensenrechtenraad in Genève gisteren een resolutie van België heeft aangenomen over de rechten van kinderen van ter dood veroordeelde of geëxecuteerde ouders.
 
Hij had dit initiatief aangekondigd in zijn toespraak voor de Mensenrechtenraad op 27 februari. De resolutie werd bij consensus aangenomen en door 67 landen uit de vijf continenten gesteund.
 
Volgens de minister is dit een mijlpaal in de bescherming van kinderen en in de strijd voor de afschaffing van de doodstraf. Het is de eerste keer dat de Mensenrechtenraad bij consensus de negatieve gevolgen erkent van de doodstraf op de rechten van kinderen van ter dood veroordeelden of geëxecuteerden.
 
De Belgische resolutie voorziet onder meer in de organisatie van een paneldiscussie in de Verenigde Naties tijdens de septembersessie van de Mensenrechtenraad. Dat panel zal aanbevelingen doen aan de landen die nog altijd de doodstraf toepassen. De aanbevelingen zullen gaan over hoe deze landen beter de rechten van kinderen van ter dood veroordeelden kunnen beschermen en hoe ze die kinderen de de juiste bijstand en bescherming kunnen bieden.
 
Dit initiatief bewijst dat België actief blijft in de bescherming en promotie van mensenrechten, zelfs terwijl ons land sinds dit jaar geen lid van de Mensenrechtenraad meer is.