Didier Reynders ontvangt Togolese eerste minister Kwesi Ahoomey-Zunu

Datum: 25 januari 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders had vandaag een onderhoud met de eerste minister van de Republiek Togo, Kwesi Ahoomey-Zunu, die op werkbezoek was in Brussel.
 
De twee ministers toonden hun tevredenheid over de betrekkingen tussen België en Togo. De Togolese premier gaf toelichting bij de sociaal-politieke situatie in zijn land. Hij vestigde onder meer de aandacht op de parlementsverkiezingen van 24 maart 2013.
 
In het kader van de bilaterale betrekkingen sprak Didier Reynders met lovende woorden over het nieuwe Solar-zonder-Grenzen-project van de Belgische vzw BISZ in Togo. Het project heeft in mei 2012 de Nyrstar Foundation Award (en de bijhorende financiële steun) gekregen. De liefdadigheidsorganisatie Nyrstar Foundation steunt initiatieven op het vlak van gezondheid, milieu, onderwijs of sociaal welzijn in ontwikkelingslanden. Dankzij het project Zonnekiosken voor Togo krijgen plaatselijke gemeenschappen elektriciteit en verlichting.
 
Om de handelsbetrekkingen te verstreken - die hoofdzakelijk verlopen via de haven van Lomé, de haven van Antwerpen en met SN Brussels Airlines - wisselden de twee ministers ook van gedachten over kansen in andere economische sectoren. De haven van Antwerpen is de belangrijkste Europese haven voor het Afrikaanse continent. De haven van Lomé wordt als de economische motor van Togo beschouwd. Hij bedient ook het grote hinterland dat Togo omringt (Mali, Nigeria, Burkina Faso).
 
Minister Reynders en premier Ahoomey-Zunu bespraken eveneens hun internationale engagementen. Togo vergadert tot eind 2013 in de VN-Veiligheidsraad. Als lid van de Economic Community Of West African States (ECOWAS) neemt het deel aan de International Support Mission to Mali onder Afrikaanse leiding (MISMA). België levert een logistieke bijdrage aan de Franse operatie Serval voor de bestrijding van het terrorisme in Mali (luchttransport en medische evacuatiecapaciteit). Daarnaast steunt ons land een European Union Training Mission (EUTM) voor de Malinese strijdkrachten.