Didier Reynders veroordeelt raketlancering door Noord-Korea

Datum: 12 december 2012

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt de nieuwe raketlancering door Noord-Korea. Voor hem is dit een inbreuk op de resoluties van de Veiligheidsraad en een ondermijning van de internationale rechtsorde. De minister verwacht een passende reactie van de Veiligheidsraad.
 
België deelt dus de internationale bezorgdheid en verontwaardiging over deze actie van Noord-Korea en sluit zich aan bij de persverklaring van EU Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton.
 
Volgens de minister riskeert deze provocatie de spanning in Oost-Azië op te drijven. Ze staat haaks op het doel van het Zespartijenoverleg (Verenigde Staten, Rusland, China, Japan, De Republiek Korea en de Democratische Volksrepubliek Korea) om een diplomatieke oplossing te vinden voor het Noord-Koreaanse nucleaire programma.
 
Didier Reynders roept Noord-Korea op om een verantwoordelijk beleid te voeren. Alleen zo kan het Noord-Koreaanse bestuur een isolement vermijden en de toekomst van zijn getroffen bevolking verbeteren.