Minister Reynders reageert op het staakt-het-vuren in Gaza

Datum: 22 november 2012

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden met het staakt-het-vuren in Gaza zoals het door de Europese Unie en de internationale gemeenschap was gevraagd. Hij bedankt de Egyptische president voor de bemiddeling die hij voerde om een einde te maken aan het lijden van de burgers in Israël en de Gazastrook. Hij spreekt ook zijn erkenning uit voor de andere initiatieven die tot dit resultaat hebben geleid. Reynders roept alle partijen op de overeenkomst uit te voeren.

Alles moet in het werk worden gesteld om de veiligheid, het welzijn en de bescherming van de bevolking te waarborgen, met respect voor het internationale humanitaire recht. Minister Reynders benadrukt dat het belangrijk is om een duurzame oplossing te vinden, zodat een herhaling van de situatie van vorige week wordt vermeden.

België pleit voor een oplossing met twee staten, die in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan. Ons land sluit zich ook aan bij de inspanningen van de Europese Unie en de internationale gemeenschap om blijvende vrede in de regio te waarborgen. Daarom is het voor minister Reynders nodig dat de partijen de onderhandelingen voor het vredesproces hervatten.