Newsroom

Nieuwsberichten

 • Vicepremier De Croo vraagt aandacht voor belang lokale respons, rampenparaatheid en rol technologie op World Humanitarian Summit

  23 mei Perscommuniqué

  Vicepremier en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo neemt vandaag en morgen deel aan de allereerste World Humanitarian Summit in Istanbul. De top komt er op initiatief van VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon en heeft als doel de humanitaire actie te versterken en het humanitair systeem aan te passen aan de noden van vandaag.

  Lees meer
 • Op weg naar de allereerste World Humanitarian Summit

  20 mei Perscommuniqué

  Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo vertegenwoordigt België op de eerste Humanitaire Wereldtop, nu 23 en 24 mei in Istanbul. Het is de bedoeling het globaal humanitair systeem een nieuwe impuls te geven en mensen in nood centraal te stellen, zodat niemand aan de zijlijn blijft. De top is van essentieel belang voor alle humanitaire actoren, politieke spelers en voor iedereen die te maken heeft met ontwikkelingssamenwerking, conflictpreventie of klimaatverandering.

  Lees meer
 • Omvorming van de Belgische Technische Coöperatie in het Belgische Ontwikkelingsagentschap

  15 apr Perscommuniqué

  De ministerraad heeft op voorstel van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo de krachtlijnen en principes goedgekeurd van de omvorming van de Belgische Technische Coöperatie (BTC) in het Belgische ontwikkelingsagentschap (BDA).

  Lees meer
 • België sterke stijger in 2016 Aid Transparency Index

  14 apr Perscommuniqué

  België is één van de sterkste stijgers in de 2016 Aid Transparency Index, de index die de transparantie van hulpstromen in kaart brengt. Ons land stijgt van 18,8% bij de vorige analyse in 2014 naar 47,7% dit jaar. “Met deze waardering bevinden we ons in de middengroep en scoren we beter dan organisaties als de Gates Foundation of landen als Zwitserland, Frankrijk en Noorwegen. De volgende jaren moeten we extra inspanningen leveren om tot de absolute wereldtop te horen qua transparantie van onze hulpstromen,” zegt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.

  Lees meer
 • ODA-cijfers OESO: Hervormingen verderzetten om impact te verhogen

  13 apr Perscommuniqué

  Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo stelt dat we de druk op de budgetten internationale ontwikkeling moeten aangrijpen om hervormingen verder te zetten. Internationale ontwikkeling moet sterker focussen op boeken van resultaten in plaats van enkel maar het uitgeven van geld. Daarnaast moeten in lijn met het nieuwe ontwikkelingskader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen ook alternatieve financieringsbronnen worden aangeboord. Ondanks de druk op de budgetten kiest ons land ervoor om het bedrag voor humanitaire noodhulp dit jaar verder te verhogen tot 170 miljoen euro, een recordbedrag voor België.

  Lees meer