9 mei 2014, Europadag: Didier Reynders richt zich tot de jongeren

Datum: 30 april 2014

Op 9 mei wordt overal in de Europese Unie de ‘Dag van Europa’ gevierd. Er wordt herdacht dat de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman op 9 mei 1950 voorstelde om voortaan het beheer van kolen en staal in Europa onder het gezag van één nieuwe instelling te plaatsen. Zijn bedoeling was om op ons continent een blijvende vrede tot stand te brengen. Sindsdien wordt die dag beschouwd als het startpunt van een politieke evolutie die wij kennen als de Europese Unie, die 28 Europese landen en meer dan 500 miljoen inwoners verbindt.

België heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de uitbouw van de Europese Unie. Voor ons land blijft de EU een baken van vrede, welvaart en vrijheid voor alle burgers. Dat was zo in de jaren van de heropbouw na de Tweede Wereldoorlog. En ook vandaag, in een snel globaliserende en veranderende wereld. De EU is de beste garantie voor het behoud en de bevordering van ons maatschappijmodel in de hele wereld. België heeft, als belangrijkste gastland voor de Europese instellingen, een bijzondere relatie met de Europese Unie. Duizenden ambtenaren en hun gezinnen vinden in en rond Brussel een nieuwe thuis. België maakt er een erezaak van om hen zo goed mogelijk te ontvangen en hun alle ontplooiingskansen te geven. In 2014 kiezen we een nieuw Europees parlement. Het geeft de burger de kans om aan te geven wat voor Europa zij willen.

Om al die redenen houdt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zich er aan om op 8 mei 2014 samen met 21 diplomaten naar scholen in het hele land te trekken om aan de leerlingen van het laatste jaar persoonlijk uit te leggen wat de grote betekenis van de Europese Unie voor België is.

Het volledige programma zal volgende week bekend gemaakt worden.