Didier Reynders betuigt medeleven na overlijden van Justin-Marie Bomboko, de eerste minister van Buitenlandse Zaken van onafhankelijk Congo

Datum: 11 april 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vernam met droefheid het overlijden van Justin-Marie Bomboko Lokumba vandaag in UCL Saint-Luc in Brussel. Bomboko werd geboren in 1928 en werd samen met Patrice Lumumba beschouwd als de vader van de Congolese onafhankelijkheid. Hij ondertekende mee de onafhankelijkheidswet voor Congo op 30 juni 1960. Didier Reynders erkent de positieve rol van Justin Bomboko tijdens de tumultueuze periode na de onafhankelijkheid van het land. Voor deze rol ontving hij de decoratie van het Grootkruis in de Orde van de Kroon in 1963.
 
Justin-Marie Bomboko was de eerste commissaris-generaal van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en voorzitter van het college van algemene commissarissen in 1960-1961.  Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 1960 tot 1963 en van 1965 tot 1969. Bomboko was ook de eerste Congolese afgestudeerde van de Université Libre van Brussel in 1955.
 
Didier Reynders betuigt zijn medeleven aan de familie en vrienden van Justin Bomboko en aan de Congolese bevolking die met hem een trouwe dienaar verloor.