Conferentie in Brussel voor internationale dag voor herdenking van slachtoffers Holocaust

Datum: 27 januari 2014

Ter gelegenheid van de internationale dag voor de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust organiseert vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op 31 maart en 1 april een internationale conferentie in Brussel.

27 januari is de verjaardag van de bevrijding van het vernietigingskamp van Auschwitz. In dit kamp, dat symbool staat voor de Holocaust, en in vele andere kampen en executieplaatsen werden door de Nazi’s en hun collaborateurs zes miljoen Joden, maar ook Roma, Sinti, politieke gevangenen en homoseksuelen gedood.

27 januari staat ook in het teken van de mensen die de gruwel hebben overleefd.  Zij zorgen voor bewustmaking bij de nieuwe generaties en houden de herinnering aan de Holocaust levendig. Hun getuigenissen en verhalen moeten worden doorgegeven, zodat het leed van miljoenen mensen niet wordt vergeten.

Op deze dag staan ook tolerantie, mensenrechten en strijd tegen discriminatie, racisme en antisemitisme centraal. Voor Didier Reynders zijn die fundamentele waarden de beste garantie zijn om massale wreedheden en genocides, zoals de Holocaust, te voorkomen.

België was in 2012 en 2013 voorzitter van de Internationale Alliantie ter Herinnering aan de Holocaust.