Didier Reynders bezorgd over de situatie in Oekraïne

Datum: 23 januari 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is bezorgd over de verslechterende situatie in Oekraïne. Hij sluit zich daarmee aan bij de verklaring van Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton, die ook haar bezorgdheid uitspreekt.

De minister is verontwaardigd dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Hij veroordeelt het gebruik van geweld, ook tegen journalisten. Hij roept zowel de politie als de demonstranten op tot terughoudendheid. Maar hij wijst de regering erop dat zij een verantwoordelijkheid heeft voor de daden van de veiligheidstroepen.

De minister betreurt dat bepaalde wetten versneld werden aangenomen. Die wetten beperken het recht om vreedzaam te demonstreren en om vrij te spreken. Ze leggen de onafhankelijke media aan banden en leggen nieuwe eisen op aan niet-gouvernementele organisaties. Het is zorgwekkend dat mensenrechten-ngo’s die buitenlandse financiering ontvangen als buitenlandse agenten worden bestempeld.

De minister roept op tot een vreedzame oplossing door politieke dialoog. De EU moet een rol blijven spelen voor dit  partnerland.

Minister Reynders blijft de situatie volgen. Zijn diensten hebben de ambassadeur van Oekraïne in België op de hoogte gebracht van zijn bezorgdheid.