Didier Reynders over Nelson Mandela

Datum: 06 december 2013
Nelson Mandela (c) Toniflap / Shutterstock

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zonet vernomen dat Nelson Mandela, voormalig president van Zuid-Afrika, is overleden.
 
President Mandela, die door zijn volk 'Madiba' werd genoemd, zal worden herinnerd als een icoon van vrede, verzoening en vooruitziend staatsmanschap. Hij was de eerste president van het democratische Zuid-Afrika. Onder zijn leiderschap kwam er een einde aan de apartheid en keerde de menselijke waardigheid terug. Mandela slaagde erin om een verdeeld land te doen groeien naar een Regenboognatie waarin iedereen een plaats heeft. Op persoonlijk en lichamelijk vlak betaalde hij een hoge prijs op zijn 'lange weg naar de vrijheid'.   
 
Nelson Mandela zal voor altijd een inspiratiebron zijn voor alle volkeren in Zuid-Afrika, in  Afrika  en in de hele wereld. Zijn visie en leiderschap hebben velen geïnspireerd. In 1993 kreeg hij terecht de Nobelprijs voor de Vrede.
 
In naam van de Belgische regering betuigt Didier Reynders zijn medeleven met de familie van Nelson Mandela en met de bevolking en de overheid van Zuid-Afrika.