Tyfoon Haiyan - Stand van zaken

Datum: 16 november 2013

Een week na de doortocht van supertyfoon Haiyan in de Filippijnen zijn nog altijd 43 landgenoten en twee Luxemburgers vermist. 15 daarvan bevinden zich in een gebied dat niet door de tyfoon is getroffen.
 
Ons consulair team gaat rechtstreeks naar de bewoners van het eiland Leyte, het gebied dat het meest is verwoest. Het team heeft contact gehad met verschillende Belgen. Daardoor is het aantal mensen van wie we geen nieuws hebben op het eiland Leyte tot 8 teruggebracht. Nederland is ook op zoek naar 13 onderdanen in Leyte en heefTyphon Haiyan - t gevraagd of het Belgische consulaire team ook voor hen informatie zou kunnen inwinnen. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders neemt het Nederlandse verzoek positief in overweging.
 
Het B-Fast-team is sinds gisteren volledig operationeel. B-Fast heeft meer dan 200 patiënten behandeld en meer dan tien operaties uitgevoerd in het Belgische veldhospitaal in Palo, ten zuiden van Tacloban. Het gaat voornamelijk om open wonden, snijwonden, behandelingen voor ademhalingsaandoeningen en anti-tetanusvaccinaties.
 
EU-commissaris Georgieva bezocht B-Fast, dat als eerste EU-team ter plaatse was. De commissaris hoopt dat B-Fast langer kan blijven dan gepland. De meeste ngo's zijn immers nog niet in staat om het werk van de reddingsteams over te nemen.