Didier Reynders feliciteert OPCW met Nobelprijs voor Vrede

Datum: 11 oktober 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders feliciteert de directeur-generaal van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) Ahmet Üzümcü en zijn medewerkers omdat ze de Nobelprijs voor de vrede hebben gewonnen.

Het doet de minister plezier dat deze prijs is toegekend op het moment dat de wapeninspecteurs in Syrië aan het werk zijn en op het ogenblik dat België zich voorbereidt om de eerste aanval ooit met chemische wapens te herdenken. Die aanval vond bijna 100 jaar geleden in de Westhoek plaats.

De keuze van het Nobelcomité vestigt de aandacht op het succes van het Verdrag over het Verbod op Chemische Wapens. Dit principe, dat bijna universeel geldt, zorgde voor een internationale norm die het gebruik van chemische wapens als illegaal en als een oorlogsmisdaad bestempelt. Dit is onlangs bewezen tijdens het conflict in Syrië. Deze norm geldt zelfs voor de partijen die het verdrag niet ondertekenden.

Net als alle andere internationale ontwapenings- en non-proliferatieorganisaties steunt de OPCW op het vertrouwen van de ondertekenaars. De OPCW is in de eerste plaats een instrument voor monitoring en verificatie, die de basis voor dit vertrouwen vormen.

De minister roept alle staten op om het verdrag te ondertekenen.