Didier Reynders tevreden met verklaring van Veiligheidsraad over humanitair probleem in Syrië

Datum: 03 oktober 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat de Veiligheidsraad gisteren een presidentiële verklaring over het humanitaire probleem in Syrië heeft goedgekeurd.
 
Luxemburg en Australië hebben het initiatief voor deze verklaring genomen. Ze bewijst dat de internationale gemeenschap de humanitaire hulp in Syrië wil verbeteren. In de verklaring staat dat het noodzakelijk is dat alle partijen het internationale humanitaire recht naleven en dat ze en het humanitaire en medische personeel en de gebouwen en het transport beschermen. De verklaring roept voorts op om te stoppen met medische voorzieningen, centrale watervoorziening en scholen aan te vallen en ze te militariseren.
 
In de gesprekken die hij tijdens de ministeriële VN-week in New York voerde, riep Didier Reynders op om met het vertrek van de chemische wapendeskundigen naar Syrië ook de humanitaire toegang te verbeteren, zeker in de gezondheidszorg. Na de goedkeuring van resolutie 2118 van de Veiligheidsraad en het besluit van de Uitvoerende Raad van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) om het chemische arsenaal van het Syrische regime te vernietigen, hoopt minister Reynders dat ook de humanitaire situatie kan verbeteren.
 
Op initiatief van Didier Reynders deden 28 ministers uit alle continenten op 21 september 2013 in alle internationale media een oproep. Ze vragen aan alle partijen in het conflict om onmiddellijk vrije humanitaire hulp toe te laten en de hulp op het hele grondgebied te vergemakkelijken. Ze vragen ook om het internationale humanitaire recht na te leven. Minister Reynders zal zich hiervoor blijven inzetten.