Zimbabwe - Opheffing van het EU-embargo op diamanten

Datum: 24 september 2013

Vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders meent dat het EU-besluit van vandaag de transparantie in de handel in diamanten uit Zimbabwe ten goede zal komen, dit door de export ervan naar Antwerpen toe te laten, het centrum dat de grootste garantie biedt inzake transparantie en certificering.

Dit unaniem genomen besluit is een nieuwe stap in het certificeringsysteem van het Kimberley Proces dat vorig jaar werd ingezet.

Bedoeling van de Europese Unie is ervoor te zorgen dat de opbrengst van de verkoop van deze diamanten zal worden gebruikt voor de ontwikkeling en het welzijn van de bevolking in Zimbabwe.

Het agentschap dat verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van deze diamanten was niet betrokken bij financiering van de recente verkiezingscampagne. Hierdoor kon een beperkende maatregel op dit agentschap opgeheven worden.

Ten slotte wacht de EU op het verslag van regionale organisatie SADC en de Afrikaanse Unie alvorens een definitief oordeel te vellen over het vrije en transparante karakter van de afgelopen verkiezingen. Lokale waarnemers hebben immers melding gemaakt van onregelmatigheden in het verkiezingsproces.