Egypte : Minister Reynders roept op tot kalmte en dialoog

Datum: 14 augustus 2013

Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreurt ten zeerste het geweld en de vele doden bij de ontruiming van de kampen van aanhangers van President Morsi. Minister Reynders roept alle partijen in Egypte op tot kalmte en terughoudendheid om bijkomende slachtoffers te vermijden.
 
Minister Reynders is ervan overtuigd dat enkel een dialoog met alle politieke strekkingen in Egypte een oplossing kan bieden uit deze politieke crisis. Daarom is het noodzakelijk dat een klimaat gecreëerd wordt waar het nodige vertrouwen is tussen de verschillende partijen om die dialoog op te starten. Het beknotten van burgerlijke en politieke rechten en het opsluiten van politieke tegenstanders dragen volgens Minister Reynders niet bij tot een context waarin die dialoog mogelijk is.
 
Minister Reynders steunt voluit de inspanningen van Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton en de Speciale Vertegenwoordiger voor het Zuidelijk Nabuurschap Bernardino Leon om een verzoening tot stand te brengen tussen de verschillende partijen in Egypte. Maar het is uiteindelijk aan de Egyptenaren zelf om hun toekomst te bepalen, te beginnen met het organiseren van parlements- en presidentsverkiezingen die Egypte opnieuw op het democratische pad kunnen zetten.