Didier Reynders veroordeelt moord op Mohamed Brahmi in Tunesië

Datum: 26 juli 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt de moord op Mohamed Brahmi, vertegenwoordiger van de partij Front Populaire, op donderdag 25 juli 2013 in Tunesië. Deze laffe moord gebeurde in Tunis op de Dag van de Republiek. De minister betuigt zijn medeleven met de familie en vrienden van Mohamed Brahmi en met de leiders en leden van zijn partij.

Didier Reynders steunt de oproep van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton aan de Tunesische overheid om snel duidelijkheid te scheppen over deze moord en die op Chokri Belaïd. De moord op Chokri Belaïd werd gepleegd op 6 februari 2013 en tot op vandaag werden de verantwoordelijken nog altijd niet gearresteerd of vervolgd.

Minister Reynders blijft geloven in het potentieel van Tunesië en van de Tunesische samenleving om een vreedzaam antwoord te vinden op de gruwelijke misdaad van 25 juli. Hij gelooft ook dat Tunesië en de Tunesiërs kunnen blijven werken op basis van consensus om het democratische overgangsproces voort te zetten en te voltooien. Bijvoorbeeld door een nieuwe grondwet goed te keuren die aan de verwachtingen van het Tunesische volk tegemoetkomt.

Naar aanleiding van de moord op Mohamed Brahmi en de spanningen die in verschillende steden in Tunesië ontstonden, wordt reizigers verzocht voorzichtig te zijn en zich afzijdig te houden van manifestaties en betogingen. Er wordt toeristen ook aangeraden om in de toeristische zones te blijven.