Didier Reynders over de situatie in Egypte

Datum: 01 juli 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders volgt de situatie in Egypte van nabij op. Net zoals de hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton, benadrukt hij het vreedzame karakter van de betogingen. Hij roept alle partijen op terughoudend en kalm te zijn. Hij vraagt ook om de dialoog te hervatten om democratische overgang en economisch herstel te verwezenlijken voor Egypte en voor zijn volk. De minister is bezorgd over de gewelddaden tijdens bepaalde betogingen, waardoor verschillende mensen omkwamen en talrijke anderen gewond werden.

De ambassade van België in Caïro volgt de situatie op de voet en is in permanent contact met de Belgische gemeenschap. Het reisadvies voor EgypteNo label found for: as_externallink.alttag werd aangepast volgens de recente gebeurtenissen. Belgische vakantiegangers naar Egypte worden opgeroepen om uiterst waakzaamheid te zijn, vooral in de grote steden. Er wordt hun aangeraden zich afzijdig te houden van betogingen en samenscholingen. Er wordt aan reizigers ook aangeraden om met gids in georganiseerde groep te reizen en om bij de reisagenten informatie in te winnen over de veiligheidsmaatregelen.

Didier Reynders kondigt ten slotte aan dat hij de komende weken naar Egypte wenst af te reizen. Hij wil er politieke contacten hebben om de situatie in het land beter in te schatten.