Didier Reynders in gesprek met maatschappelijk middenveld over rol van mensenrechten in buitenlands beleid

Datum: 17 juni 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoette vandaag in het Egmontpaleis in Brussel het maatschappelijke middenveld tijdens een gespreksforum over het belang van de mensenrechten in het buitenlandse beleid. Een dertigtal vertegenwoordigers uit de samenleving kregen de kans om met de minister van gedachten te wisselen.

In zijn inleidingNo label found for: as_externallink.alttag zei Didier Reynders dat de bescherming en de verdediging van de mensenrechten prioriteiten van het Belgische buitenlandse beleid zijn. Ze vormen meer dan ooit de rode draad van zijn beleid. Universaliteit van mensenrechten moet worden nageleefd. De Europese Unie en de Verenigde Naties zijn de fora bij uitstek voor ons werk voor mensenrechten.

De minister bevestigde dat mensenrechten altijd aan bod komen in zijn bilaterale contacten. Hij heeft ook de prioritaire thema's waarvoor de Belgische diplomatie zich inzet op een rijtje gezet. Namelijk de strijd tegen de doodstraf, de vrouwenrechten, de strijd tegen discriminatie - waaronder discriminatie door seksuele geaardheid -, de vrijheid van godsdienst of overtuiging. De situatie in bepaalde landen (Syrië, Democratische Republiek Congo, Myanmar en Hongarije) werd besproken om deze verbintenis te illustreren.

Tijdens de vraag-en antwoordsessie kwamen verschillende geografische en thematische onderwerpen aan bod.

Didier Reynders is vastbesloten om deze vorm van dialoog ten minste één keer per jaar te organiseren. Hij moedigde het maatschappelijke middenveld aan om de uitwisseling met Buitenlandse Zaken voort te zetten.