Didier Reynders ontmoet Iurie Leanca, eerste minister van Moldavië

Datum: 14 juni 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoette vandaag in Brussel Iurie Leanca, eerste minister van de Republiek Moldavië, en zijn collega vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Natalia Gherman. Didier Reynders feliciteerde de eerste minister met zijn recente aanstelling die een einde maakte aan de politieke crisis in Moldavië.
 
Ze bespraken de bilaterale relaties en waren tevreden over de politiesamenwerking en de toegenomen handel tussen de beide landen. Didier Reynders bevestigde aan eerste minister Leanca dat hij begin september samen met zijn Benelux-collega’s een bezoek aan Moldavië zal brengen.
 
Ook de relaties tussen Moldavië en de Europese Unie kwamen aan bod. Minister Reynders toonde zijn appreciatie voor de hervormingsinspanningen van Moldavië in het kader van het Oostelijk Partenariaat van de Europese Unie. Die hervormingen gebeuren met het oog op de ondertekening van een associatie-akkoord en een “Deep and Comprehensive Free Trade Agreement”. De onderhandelingen hierover werden pas afgerond. België is altijd voorstander geweest van toenadering tussen Moldavië en de Europese Unie in het kader van het Oostelijk Partenariaat.
 
Tot slot kwam de visaliberalisatie aan bod. Daarover zei Didier Reynders dat Moldavië eerst het Europees Actieplan moet uitvoeren voor verdere stappen kunnen worden gezet.