Didier Reynders ontmoet Zuid-Afrikaanse collega Maite Nkoana-Mashabane

Datum: 12 juni 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoette op 11 juni in Brussel mevrouw Maite Nkoana-Mashabane, minister van Internationale Betrekkingen en Samenwerking van de Zuid-Afrikaanse Republiek. Didier Reynders informeerde naar de gezondheid van president Mandela en vertelde minister Mashabane dat hij hoopt op een spoedig herstel van de president.

Ze bespraken de bilaterale relaties en waren tevreden met de toegenomen handel tussen de beide landen. De ministers waren tevreden over de voorbereidingen voor de economische en handelsmissie, die in oktober door ZKH Prins Filip zal worden geleid. Ze verwachten dat deze missie de handel tussen beide landen zal doen toenemen.

Ook de situatie in de Grote Meren kwam aan bod. De twee ministers willen de geplande vredesinspanningen in de raamovereenkomst van Addis Abeba ondersteunen. Ze benadrukken dat een blijvende oplossing moet gevonden worden voor het conflict in het oosten van de DRC. Dat conflict veroorzaakt desastreus menselijk leed. De ministers kwamen overeen om daarover gesprekken te blijven hebben tussen België en Zuid-Afrika, onder meer tijdens de monitoringvergaderingen van deze raamovereenkomst.

Voorts dringen de ministers aan op stabilisatie in Mali en ze hopen op verkiezingen over het hele grondgebied in de best mogelijke omstandigheden. Ze bespraken de situatie in Zimbabwe en juichten het succes toe van het referendum en de goedkeuring van een nieuwe grondwet. Daardoor wordt de weg voor verkiezingen vrijgemaakt. De ministers waren tevreden over de rol die de South African Development Community en vooral Zuid-Afrika daarin hebben gespeeld.

Didier Reynders en Maite Nkoana-Mashabane zijn bezorgd over de situatie in Syrië. Ze hopen dat een politieke oplossing kan worden gevonden tijdens de conferentie die Washington en Moskou in samenwerking met de Verenigde Naties organiseren. Minister Reynders sprak over het Belgische initiatief in Genève, dat herinnert aan de verplichting van alle partijen om het internationaal humanitair recht en de toegang tot gezondheidszorg te respecteren.

Tot slot bespraken de twee ministers de situatie van Zuid-Afrika in de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) en in IBSA (India, Brazilië en Zuid-Afrika). Deze allianties verzilveren de plaats van Zuid-Afrika bij de opkomende landen.