17 mei, Internationale dag tegen homofobie en transfobie

Datum: 17 mei 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders juicht de internationale dag tegen homofobie en transfobie van morgen 17 mei toe. De strijd tegen homofobie, lesbofobie, bifobie en transfobie is voor hem een prioriteit van het Belgische buitenlandse beleid. Net als andere vormen van discriminatie en onverdraagzaamheid, zoals racisme, seksisme en antisemitisme, heeft ook homofobie ernstige, soms ook verwoestende gevolgen voor het leven van de slachtoffers. Homoseksualiteit blijft strafbaar in bijna 80 landen wereldwijd en de rechten van LGBT (Lesbian, Gay,Bisexual, Transgender) worden in nog veel meer landen geschonden.

17 mei is een symbolische datum voor de strijd tegen homofobie. Op 17 mei 1990 verwijderde de Wereld Gezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de lijst van psychische aandoeningen, waarmee een einde kwam aan meer dan een eeuw van medische homofobie.


De minister herinnert aan de Belgische inspanningen voor de bevordering en de bescherming van LGBT-personen. In januari lanceerde België zijn eerste federale actie tegen homofoob en transfoob geweld. Op 17 mei wordt het interfederaal actieplan homotransfobie voorgesteld. Deze zomer, van 31 juli tot 11 augustus, worden in Antwerpen de World Outgames georganiseerd. Hier komen duizenden atleten samen uit de hele wereld tijdens kampioenschappen voor de homogemeenschap. Antwerpen wordt zo de derde stad om de World Outgames te ontvangen. Aan dit sportevenement wordt een sociaal-cultureel element toegevoegd, waaronder een conferentie over LGBT-rechten.
 
Didier Reynders wijst erop dat België 10 jaar geleden de wet op het huwelijk van paren van hetzelfde geslacht in België aannam. België werd daarmee het tweede land ter wereld om het homohuwelijk te erkennen. Ons land wil vootrekker blijven in de strijd tegen homofobie. De Belgische diplomatie zet zich dan ook actief in voor de bevordering en bescherming van LGBT-rechten, binnen en buiten de EU en op internationale fora. Ons land is lid van de kerngroep LGBT in Genève. Deze groep pleit bij landen en internationale organisaties voor de algemene decriminalisering van homoseksualiteit en transidentiteit. LGBT-kwesties zijn een vast onderdeel van de interventies van België tijdens de universele periodieke onderzoeken van de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Minister Reynders garandeert dat Buitenlandse Zaken proactief zal blijven meewerken aan initiatieven van de EU, zowel op internationale fora als overal ter wereld.