160 jaar diplomatieke relaties tussen België en Rusland

Datum: 16 april 2013

Deze lente bestaan de diplomatieke betrekkingen tussen België en Rusland 160 jaar. De eerste Belgische Ambassadeur te Moskou overhandigde zijn geloofsbrieven aan de Russische Tsaar Nicolaas I in maart 1853, terwijl de eerste Russische Ambassadeur dit een maand later deed in handen van Koning Leopold I.  

De bilaterale relaties tussen België en Rusland werden steeds gekenmerkt door zeer intensieve economische en handelsbetrekkingen. Als een van de eerste en voornaamste geïndustrialiseerde landen ter wereld was ons land een van de eerste buitenlandse investeerders in Rusland. Ook vandaag zijn onze handelsbetrekkingen met Rusland zeer intensief en hebben tientallen Belgische bedrijven belangrijke investeringen in Rusland.  

Naast de economische en handelsbetrekkingen zijn ook de culturele relaties en de culturele uitwisseling tussen België en Rusland steeds belangrijk en rijk geweest. Geregeld zijn toonaangevende Belgische kunstenaars te bewonderen op diverse scènes in Rusland en omgekeerd. 

De voorbije jaren hebben veel bilaterale contacten op hoog niveau plaatsgevonden, onder meer het bezoek van President Medvedev aan Brussel in 2010 en een Economische Missie onder leiding van Z.K.H. Prins Filip in 2011. Het bezoek van Minister Reynders aan Moskou in januari dit jaar verliep ook in een zeer constructieve sfeer.  

België kijkt ernaar uit de bilaterale betrekkingen met Rusland in de nabije toekomst verder te intensifiëren, onder meer via een nieuw Bilateraal Actieplan dat de periode 2013-2016 zal bestrijken en de organisatie van de 9de sessie van de Gemengde Economische Commissie in de herfst van dit jaar in Brussel. In de lente van volgend jaar wordt een nieuwe Prinselijke Economische Missie georganiseerd en naar aanleiding daarvan zullen een aantal activiteiten plaatsvinden die de 160 jaar diplomatieke betrekkingen tussen België en Rusland in de verf zullen zetten.