Minister Reynders ontmoet president van Myanmar Thein Sein in Brussel

Datum: 05 maart 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoette vandaag de president van Myanmar, Thein Sein, die Brussel bezoekt tijdens een Europese rondreis.

Tijdens het gesprek met de president toonde Didier Reynders zich tevreden over de belangrijke rol die de president speelt in het openings- en democratiseringsproces in Myanmar, dat in maart 2011 van start ging. Hij moedigde hem aan om zich persoonlijk te blijven inzetten voor politieke en economische hervormingen.

Minister Reynders riep vooral op tot de onvoorwaardelijke vrijlating van alle politieke gevangenen. Hij is tevreden dat al gevangenen vrijgelaten werden. De oprichting van een comité om de kwestie van de politieke gevangenen te onderzoeken, is een stap in de goede richting. Didier Reynders riep ook op tot etnische vrede in het land, vooral in de staten Kachin en Rakhine. Vooruitgang op het gebied van mensenrechten wordt door de Europese Unie in aanmerking genomen voor het toenaderingsproces voor Myanmar.

Didier Reynders wees op de groeiende bilaterale relaties en bezoeken tussen België en Myanmar. Hij kijkt uit naar zijn volgende bezoek aan Myanmar van 15 tot 17 maart. De bedoeling van dit bezoek is om een ​sterke bilaterale relatie te ontwikkelen en om de Belgische steun aan het openingsproces in de verf te zetten. Deze contacten zullen de politieke en ecomomische relaties versterken.