Aanmoedigende bijeenkomst van de ICGLR in Kampala

Datum: 22 november 2012

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat in de Oegandese hoofdstad Kampala een vergadering van de International Conference on the Great Lakes Region (ICGLR) heeft plaatsgehad. Dat gebeurde op uitnodiging van president Museveni van Oeganda. President Kabila van de RDC en President Kagame van Rwanda hebben er elkaar ontmoet. Door de ernst van de situatie verwelkomt de minister de goedkeuring van een gezamenlijke verklaring. In die verklaring wordt de rebellenbeweging M23 onmiddellijk verzocht te stoppen met vechten en zich zo snel mogelijk terug te trekken.

Het is vooral de Congolese bevolking die beschermd en geholpen moet worden. Daarom hoopt Didier Reynders dat deze gezamenlijke oproep gehoord en zo snel mogelijk uitgevoerd wordt. Hij hoopt ook dat deze bijeenkomst het begin van een bredere dialoog is tussen de gesprekspartners. Die dialoog moet het mogelijk maken om een duurzame oplossing te vinden, om de crisis te stoppen en om de fouten uit het verleden te vermijden.

De minister is tevreden met de goedkeuring van resolutie 2076 van de Veiligheidsraad, die elementen bevat om een einde aan de crisis in Oost-Congo te maken. Hij vraagt dat de resolutie wordt uitgevoerd.