Herdenking 14-18 - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal België bezoeken op 9 en 10 augustus aanstaande.

Datum: 08 augustus 2014

Op zaterdag 9 en zondag 10 augustus aanstaande, zal de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties België bezoeken. Dit bezoek kadert in de ruimere context van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het is de eerste keer dat de Veiligheidsraad ons land zal bezoeken. Na België, zal de Veiligheidsraad opeenvolgend Nederland, Somalië en Zuid-Soedan bezoeken. De Veiligheidsraad bestaat momenteel uit volgende landen : Argentinië, Australië, Chili, China, Frankrijk, Jordanië, Litouwen, Luxemburg, Nigeria, Zuid-Korea, de Russische Federatie, Rwanda, het Verenigd Koninkrijk, Tsjaad en de VS.

Dit bezoek heeft voor ons land een specifieke dimensie, gezien België kandidaat is voor een zetel als niet-permanent lid van de Veiligheidsraad voor het mandaat 2019-2020 (verkiezing in 2018).

Het programma van het bezoek is gericht op de oorsprong van het conflict, de historische context en de lessen die moeten getrokken worden, vooral vanuit het standpunt van het voorkomen van gewapende conflicten. Verschillende thema's zullen specifiek aan bod komen : de bescherming van burgers in gewapende conflicten, de bescherming van cultureel erfgoed, het verloop van de oorlog, het gebruik van chemische wapens, verzoening, de nagedachtenis en opvoeding tot vrede. De Veiligheidsraad zal opeenvolgend Dinant, Leuven, Poperinge, Ieper en de militaire basis van Poelkapelle bezoeken. Deze laatste wordt gebruikt als vernietigingsplaats voor chemische wapens uit de Eerste Wereldoorlog.

De door België voorgestelde thema's zijn van een zeker belang voor de werken van de Veiligheidsraad. België wil het belang onderlijnen om gepaste lessen te trekken uit onze geschiedenis en onze ervaring en om de crisissen van de 21ste eeuw te beheren en te voorkomen.

 
Op zaterdag 9/8:

 
In Dinant: om 10.15 uur welkom aan het stadhuis door Burgemeester Fournaux ; rondleiding op de citadel

In Leuven: om 14 uur rondleiding in het Bibliotheekgebouw, toren en expositie (in aanwezigheid van Burgemeester Tobback); om 15 uur welkom Burgemeester en rector Torfs, voorstelling van sprekers.

In Ieper: om 20 uur ceremonie Last Post; wandeling naar Lakenhalle voor diner; welkom door Burgemeester Durnez en diner aangeboden door staatsminister De Decker in naam van de minister van Buitenlandse Zaken

Op zondag 10/8:
 
In Poperinge: om 09.30 uur: welkom in Lyssenthoek Military Cemetery en rondleiding op begraafplaats
 
In Ieper: om 10.45 uur: begin bezoek In Flanders Fields
 
In Poelkapelle: om 14.30 uur: welkom op militaire basis