Didier Reynders bezorgd over situatie in noorden van Irak

Datum: 08 augustus 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is nog altijd heel bezorgd over de situatie in het noorden van Irak. Het lot van de burgerbevolking laat niemand onverschillig. Een grotere betrokkenheid van de internationale gemeenschap is essentieel, zowel humanitair als op veiligheidsvlak. De minister steunt daarom alle initiatieven die de burgers beschermen, vooral in de VN-veiligheidsraad of de raad voor de mensenrechten van de VN.

Net als tijdens zijn ontmoeting op 30 juli met een afvaardiging van het Steuncomité voor Oosterse Christenen veroordeelt de minister opnieuw de wreedheden en misdaden die de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) plegen tegen burgers, onder wie vrouwen, kinderen en religieuze minderheden.

Met de Europese Unie roept België de Iraakse politieke krachten op om snel een brede regering te vormen die aan de verwachtingen van de bevolking tegemoetkomt. De vorming van die brede regering voor nationale verzoening is de beste manier om een verenigd front te vormen tegen ISIS.