Didier Reynders tevreden met humanitaire resolutie VN-veiligheidsraad

Datum: 15 juli 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat de VN-veiligheidsraad op 14 juli unaniem een resolutie heeft goedgekeurd over de humanitaire situatie in Syrië. De minister benadrukt dat meer humanitaire bijstand aan de Syrische bevolking moet worden geboden. De mogelijkheden om ook hulp over landsgrenzen en conflictlijnen te bieden, zijn daarbij essentieel. Het is belangrijk dat de VN daarvoor een monitoringsysteem kan opzetten. Didier Reynders hoopt dat de voorzieningen die de VN daarvoor aan 4 grensposten met Turkije, Irak en Jordanië moet treffen meer humanitaire toegang mogelijk zullen maken.

De minister roept alle partijen in het conflict op om deze resolutie snel uit te voeren. België zal zich diplomatiek blijven inzetten om scholen en ziekenhuizen wapenvrij te maken zoals de resolutie het voorschrijft. Zo kan de Syrische bevolking medische verzorging en onderwijs krijgen.

Didier Reynders is ook tevreden met de aanstelling van Staffan de Mistura als nieuw bijzonder gezant van de VN voor Syrië. de Mistura volgt Lakdhar Brahimi op. De minister is ervan overtuigd dat de ervaring en deskundigheid van de Mistura het politieke proces opnieuw op gang moeten kunnen krijgen. Net zoals hoog vertegenwoordiger Catherine Asthon vindt minister Reynders dat een oplossing voor het conflict in Syrië er alleen kan komen via een politiek proces waar de Syriërs achter staan en dat op het Genève Communiqué van juni 2012 is gebaseerd. De nieuwe bijzondere gezant kan voor zijn opdracht op de steun van België rekenen.