Didier Reynders praat met Abbé Malu-Malu over verkiezingen in DRC

Datum: 14 mei 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft contact opgenomen met Abbé Malu Malu, voorzitter van de nationale onafhankelijke kiescommissie (CENI) van de Democratische Republiek Congo (DRC). Ze hebben gesproken over de verkiezingen in de RDC.

Sinds hun laatste ontmoeting in Brussel in januari werd de kieskalender nog altijd niet goedgekeurd. Toch moeten zo snel mogelijk de definitieve keuzes worden gemaakt over het verloop de verkiezingen. De huidige onzekerheid vertraagt de voorbereiding en schept onduidelijkheid over de democratische vooruitzichten van de bevolking. Als de beslissingen worden genomen en bij wet worden vastgegeld, mogen de regels erna niet meer veranderen.

Minister Reynders pleit voor geloofwaardige, vreedzame en transparante verkiezingen die binnen de termijn en bepalingen van de Grondwet worden gehouden. Ook de kieslijsten moeten transparant worden herzien.

De minister drong erop dat de kiescommissie haar bevoegdheden gebruikt om alle betrokkenen op hun rechten en plichten te wijzen. Vooral over de vrijheid van meningsuiting en vergadering. Voorts roept hij de politici en de samenleving op om zich voor het verkiezingsproces in te zetten en om het goed te laten verlopen en het te controleren. Bijvoorbeeld door teams van waarnemers en partijgetuigen samen te stellen.

Didier Reynders zei dat de Belgische steun aan de organisatie van deze verkiezingen afhangt van de goedkeuring door de kiescommissie van een redelijk, duidelijk en transparant budget en van een realistische en geloofwaardige planning. Die steun zou naar cartografie kunnen gaan.