Didier Reynders hecht belang aan internationale dag tegen homofobie en transfobie

Datum: 17 mei 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hecht belang aan de internationale dag tegen homofobie en transfobie, vandaag 17 mei. De strijd tegen discriminatie, vooral op basis van genderidentiteit of seksuele geaardheid is een prioriteit van het buitenlands beleid van België.

Op deze dag moeten we voort nadenken hoe België en Europa verdere vooruitgang kunnen boeken in deze strijd. We doen dat onder meer met enkele formele en informele fora, zoals het IDAHO-evenement op 13 en 14 mei in Malta. Daar heeft België samen met andere landen zijn engagement voor verdere bewustmaking via onderwijs en opvoeding herhaald.

Buiten onze grenzen is homoseksualiteit helaas nog altijd strafbaar in meer dan 80 landen. 7 landen passen zelfs nog de doodstraf toe. Dat is onaanvaardbaar. België zal zich blijven inzetten om alle landen op hun internationale verplichtingen te wijzen. In 2013 was ons land betrokken bij de aanneming van de EU-richtlijnen voor de bevordering en naleving van alle mensenrechten van LGBTI-personen over de hele wereld. In 2013 werkte ons land bij de LGBTI-kerngroep bij de Verenigde Naties in Genève. Die groep vecht onder meer tegen de bestraffing van homoseksualiteit en genderidentiteit. Dankzij Belgische demarches kregen enkele LGBTI-rechten organisaties een adviserend statuut in ECOSOC.

In het afgelopen jaar besteedde België aandacht aan LGBTI in toespraken bij de Verenigde Naties en in bilaterale contacten, vooral met Rusland and Oeganda. Didier Reynders is vastbesloten om dit beleid voort te zetten.