Malaria: Blood, Sweat, and Tears - Fototentoonstelling in Abu Dhabi brengt strijd tegen malaria in beeld

Datum: 09 mei 2014

Van 4 tot 6 mei 2014 verbleef Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid in Abu Dhabi in haar hoedanigheid van Speciaal Vertegenwoordiger van het Roll Back Malaria Partnerschap (RBM) voor de strijd tegen malaria. Zij heeft de opening van de tentoonstelling “Malaria : Blood, Sweat and Tears” bijgewoond.

(5 mei 2014 - Abu Dhabi, VAE) In het verlengde van de jaarlijkse Wereldmalariadag van 25 april organiseren het Roll Back Malaria Partnership (RBM) en het ministerie van Internationale Samenwerking & Ontwikkeling van de VAE de fototentoonstelling Malaria: Blood, Sweat, and Tears in het Emirates Palace (Etihad Ballroom) in Abu Dhabi. De expo, die loopt van 5 tot 18 mei, is een realisatie van de bekende fotograaf Adam Nadel en brengt de doorbraken in de strijd tegen malaria pakkend in beeld. Die doorbraken werden mogelijk gemaakt met de financiële steun van internationale donoren waaronder de VAE, meteen ook de grootste geldschieter van het RBM.

De foto-expo Malaria: Blood, Sweat, and Tears, die van 5 tot 18 mei loopt in het Emirates Palace (Etihad Ballroom) in Abu Dhabi, toont foto’s uit de gebieden waar de infectiedruk het hoogst is (onder meer Nigeria, Oeganda en Cambodja) en neemt de bezoeker mee naar een wereld waar een minuscule muggenbeet onnodig ziekte, dood en vernieling zaait in gemeenschappen die het sowieso al moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Doorheen de expo belicht fotograaf Adam Nadel de complexe relatie tussen malaria en armoede, waarmee hij de noodzaak van internationale hulpverlening in de strijd tegen malaria onderstreept.

De intieme, persoonlijke portretten brengen de lichamelijke, emotionele, economische gevolgen en wetenschappelijke aspecten van malaria op pakkende wijze in beeld en illustreren de impact van de ziekte op de families van de getroffenen, op gezondheidsprofessionals, malariaonderzoekers en lokale gemeenschappen. De expo doorloopt de hele geschiedenis van de ziekte, toont haar desastreuze gevolgen en belicht nieuwe wetenschappelijke inzichten die een uitweg kunnen bieden.

De expo Malaria: Blood, Sweat, and Tears was voor het eerst te zien in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, waar de tentoonstelling ter gelegenheid van de Wereldmalariadag 2010 werd geopend in aanwezigheid van de Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon. Sindsdien lokte de expo, die overal bijval oogst, al meer dan 2 miljoen bezoekers over de hele wereld.

De fototentoonstelling staat onder patronage van de kroonprins van Abu Dhabi en plaatsvervangend opperbevelhebber van de strijdkrachten van de VAE, Z.H. generaal Mohammed bin Zayed Al Nahyan, en werd op 5 mei officieel geopend in Abu Dhabi door H.Exc. Sheikha Lubna Bint Khalid Al Qasimi, minister van Internationale Samenwerking & Ontwikkeling van de VAE, en H.K.H. prinses Astrid van België, speciaal vertegenwoordiger van het RBM.

CITAAT: Sheikha Lubna – het engagement van de VAE in de strijd tegen malaria en het belang van het neerstrijken van de expo in Abu Dhabi.

Na de officiële opening is de expo Malaria: Blood, Sweat, and Tears iedere dag toegankelijk voor het publiek tot en met 18 mei (van 10u tot 22u) in het Emirates Palace – Etihad Ballroom (W. Corniche Rd., Abu Dhabi). De toegang is gratis.

# # #

Over malaria

Met een betere coördinatie onder toezicht van de partners van het RBM, de gerichte technische ondersteuning van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en meer internationale financiële middelen konden de interventies in de strijd tegen malaria de voorbije jaren fors opgeschroefd worden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal dodelijke malariaslachtoffers sinds 2000 wereldwijd gedaald met ongeveer 42% en in Afrika zelfs met 49%, goed voor een wereldwijde afname van het kindersterftecijfer met 20% en een duidelijke vooruitgang in tal van andere ontwikkelingsdomeinen. Dankzij die gezamenlijke inspanningen werden tussen 2001 en 2012 naar schatting 3,3 miljoen overlijdens afgewend, voornamelijk bij kinderen jonger dan vijf jaar en 69% daarvan in de 10 landen met de hoogste infectiedruk (cijfers van 2000).

Ondanks deze doorbraken loopt nog altijd bijna de helft van de wereldbevolking het risico malaria te krijgen. Naar schatting lopen jaarlijks zo’n 207 miljoen mensen een malaria-infectie op en maakt de ziekte ieder jaar om en bij de 627.000 dodelijke slachtoffers. Iedere minuut sterft ergens in de wereld een kind aan de gevolgen van malaria. Bijna de helft van alle malaria-infecties doet zich voor in moslimlanden die lid zijn van de Organization of Islamic Cooperation (OIC). Hoewel ook in die landen vooruitgang werd geboekt, behoren 12 OIC-landen tot de top 20 van landen met de hoogste malariadruk. Bijna 80% van alle malaria-infecties wereldwijd worden in die landen opgetekend. In Afrika, waar 90% van alle dodelijke malariaslachtoffers vallen, is de prevalentie het hoogst in de 23 OIC-landen.

Om verder vooruitgang te boeken zijn meer financiële middelen nodig. De huidige internationale en nationale budgetten voor de bestrijding van malaria (2,5 miljard USD in 2012) bedragen samen nog niet de helft van het budget van 5,1 miljard USD dat volgens het RBM ieder jaar tot en met 2020 uitgetrokken moet worden om malaria wereldwijd onder controle te krijgen.

De relatie tussen de VAE en het Roll Back Malaria Partnership (RBM)

In 2010 engageerden de Verenigde Arabische Emiraten op initiatief van Z.H. generaal Mohammed bin Zayed Al Nahyan, kroonprins van Abu Dhabi en plaatsvervangend opperbevelhebber van de strijdkrachten van de VAE, zich in de wereldwijde strijd tegen malaria met een bijdrage van 91,25 miljoen AED (25 miljoen USD), gespreid over 5 jaar (2010-2014), om de inspanningen van het Roll Back Malaria Partnership te ondersteunen. De financiële steun van de VAE aan het RBM wordt specifiek aangewend voor de opschaling van de maatregelen tegen malaria in de wereld met het oog op het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen (MDG’s) tegen 2015. De financiering, die eind 2014 afloopt, wordt beheerd door de Health Authority van Abu Dhabi in naam van de VAE, die de overeenkomst met het RBM ondertekende en vervolgens ieder jaar 18,4 miljoen AED (5 miljoen USD) aan het partnership uitbetaalde.

Adam Nadel

Het werk van de bekende fotograaf Adam Nadel wordt nationaal en internationaal geprezen in het domein van de fotojournalistiek en bij fotowedstrijden. Zijn werk prijkt in tal van kunstgalerieën en musea over de hele wereld en zijn foto’s worden gebruikt in internationale campagnes voor mensenrechten, ziektepreventie en de bescherming van het leefmilieu. Nadel werkt sinds 1992 als professioneel fotograaf en gaf in 1999 zijn vaste functie als huisfotograaf bij Associated Press op om freelancefotograaf te worden en zijn eigen projecten te realiseren.

Zijn werk werd meermaals gelauwerd en bekroond: eerste prijs World Press Photo (Sports Feature 2003, Portrait Story 2004), eerste plaats Pictures of the Year International (News Picture Story 2002, Campaign Picture Story 2004, Portrait Story 2010 en een speciale erkenning van de jury World Understanding Award 2010), New York Foundation for the Arts Fellowship in fotografie (2006), nominatie voor de Pulitzer-prijs, New York Times – The Face and Voice of Civilian Sacrifice in Iraq (2006), eerste prijs projectwedstrijd Santa Fe’s Centre (2006), toelage van o.m. de Magnum Foundation en de National Science Foundation (2012).

Over het Roll Back Malaria Partnership (RBM)

Het RBM werd in 1998 door het VN-Kinderrechtenfonds (UNICEF), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) en de Wereldbank opgericht als coördinerend kader voor de wereldwijde inspanningen tegen malaria. Vandaag is het RBM een publiek-privaat samenwerkingsverband van meer dan 500 organisaties uit uiteenlopende sectoren en fungeert het als een neutraal forum voor het bereiken van een consensus en het vinden van oplossingen voor problemen bij de uitvoering van interventies en strategieën ter bestrijding van malaria. Daarnaast roept het RBM op tot een politiek engagement om malaria boven aan de agenda te zetten – en te houden – en volgt het de verwezenlijking van universele doelstellingen op.

Mediacontact

Trey Watkins
External Relations Officer
Roll Back Malaria Partnership
+1 347 931 0667; kwatkins@rbmny.org

Robert Valadez
External Relations Officer
Roll Back Malaria Partnership
+971 (0) 52 923 6752; rvaladez@rbmny.org

Mohammed Shamsudeen
Ministerie van Internationale Samenwerking & Ontwikkeling, VAE
+971 50 326 8203; Mohammed.Shamsudeen@micad.gov.ae