Didier Reynders pleit voor hervatting vredesbesprekingen in Midden-Oosten

Datum: 28 april 2014

Zoals hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton is vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bezorgd over de recente ontwikkelingen die de voortzetting van het vredesproces tussen Israëli's en Palestijnen in gevaar kunnen brengen voor de deadline van 29 april 2014 .

De minister roept de Israëlische en Palestijnse zijde op om verantwoordelijkheid te nemen en om de vredesbesprekingen voort te zetten. Onderhandelingen blijven de beste manier om een definitief akkoord te bereiken over alle delen van het eindstatuut. De gesprekspartners mogen geen maatregelen nemen die het vertrouwen tussen de partijen kunnen ondermijnen en die de tweestatenoplossing in gevaar kunnen brengen.

Didier Reynders herinnert aan de Europese steun voor verzoening onder Palestijnen onder het gezag van president Abbas en op basis van de principes van zijn toespraak van 4 mei 2011. Elke nieuwe Palestijnse regering zal dus het beginsel van geweldloosheid moeten erkennen en zich voor een vreedzame regeling blijven inzetten. Zij moet ook Israël blijven erkennen en eerdere overeenkomsten en verplichtingen aanvaarden.