Didier Reynders over de Internationale Dag van de Francofonie

Datum: 19 maart 2014

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Francofonie op 20 maart, herinnert vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan de waarden die worden gepromoot door de francofonie: democratie, mensenrechten, vrede en solidariteit.

Minister Reynders is in deze context zeer tevreden met het vastberaden optreden van de secretaris-generaal van de francofonie, Abdou Diouf, voormalig president van Senegal. Hij heeft sinds 2003 onvermoeibaar gewerkt voor vrede, democratie en mensenrechten in die lidstaten van de francofonie die zich nu of voordien in een crisissituatie bevinden, zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek, Madagascar, Guinee-Bissau en Mali.

Didier Reynders prijst ook het werk van het voorzitterschap van de Internationale Organisatie van de Francofonie, die wordt uitgeoefend door de Democratische Republiek Congo sinds de top in Kinshasa in oktober 2012.

De minister kijkt uit naar de vijftiende top van de francofonie die op 29 en 30 november in Dakar doorgaat. Deze top zal handelen over het thema "Vrouwen en jongeren in de francofonie: vredestichters en ontwikkelingsactoren".

Didier Reynders pleit onder meer binnen de Internationale Organisatie voor de Francofonie voor ratificatie door alle lidstaten van het Facultatief Protocol bij het Verdrag inzake de Mens het kind over kinderen in gewapende conflicten. Dit protocol wil de rekrutering van kindsoldaten voorkomen.

Ten slotte steunt België stelselmatig de resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor meertaligheid die, in internationale organisaties, van essentieel belang blijft voor de bevordering en bescherming van de culturele diversiteit.