Didier Reynders veroordeelt Russische erkenning van de Krim als onafhankelijke staat

Datum: 18 maart 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt de erkenning van de Krim als een onafhankelijke staat door Rusland. Hij veroordeelt ook de ondertekening door president Poetin van een ontwerp verdrag om de Krim te annexeren. Hij betreurt deze beslissingen. Deze werden genomen ondanks herhaalde oproepen van de Europese Unie om de crisis in Oekraïne niet te escaleren en de dialoog tussen alle betrokken partijen in stand te houden.

België erkent het recht op zelfbeschikking. Het referendum van 16 maart was echter niet het resultaat van voorafgaandelijke onderhandelingen en werd gehouden onder druk, met haast en zonder de toestemming van de regering van Oekraïne. Dat is de reden waarom dit referendum in de Krim unaniem door de internationale gemeenschap ongrondwettig en illegaal werd verklaard.

De minister vindt daarom dat het een duidelijke schending vormt van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne door de Russische Federatie.

Didier Reynders doet een oproep tot rede. Hij blijft ervan overtuigd dat een politieke en onderhandelde oplossing tussen alle betrokken partijen het uiteindelijke doel moet blijven. Dit met de volle eerbiediging van de Oekraïense soevereiniteit en het internationaal recht.