Didier Reynders zet schouders onder internationale conferentie: "Preventie van genocide, is het mogelijk?"

Datum: 17 maart 2014

Naar aanleiding van de herdenking van de 20ste verjaardag van de genocide in Rwanda (1994) en de komende herdenking van de genocide van Srebrenica (1995) nam vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het initiatief om een internationale conferentie te organiseren over de preventie van genocide. Deze conferentie heeft van 31 maart tot 1 april plaats in het Egmontpaleis in Brussel.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is de internationale gemeenschap bezig met preventie van genocides en probeert ze de verantwoordelijken van massamoorden te straffen. Op 9 december 2013 werd de 65ste verjaardag gevierd van de goedkeuring van het "Verdrag van de Verenigde Naties inzake de voorkoming en de bestraffing van de misdaad van genocide" (1948).

Volgens dit verdrag wordt genocide gepleegd met de bedoeling om een nationale, etnische, raciale of religieuze groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen. Genocide gebeurt niets plots of zonder waarschuwing. Het is een politiek proces dat zich ontwikkelt en waarvan de gevolgen lange tijd blijven nawerken voor slachtoffers, overlevenden en daders. De gevolgen zijn voelbaar tot ver buiten de grenzen van het getroffen gebied. Daarom is het nodig  om de oorzaken ervan te begrijpen.

De Internationale Conferentie voor de Preventie van Genocide heeft als doel om betrokkenen en nationale, regionale en internationale experts samen te brengen om efficiënte en praktische beleidsinstrumenten uit te werken voor de preventie van genocide. Die instrumenten moeten deelnemende lidstaten en regionale en mondiale organisaties helpen om manieren te ontwikkelen om in te grijpen bij de eerste tekenen van risico op massale wreedheden. Het doel is respect voor mensenrechten en duurzame vrede.

Het volledige programma is beschikbaar op de website www.genocideprevention.beNo label found for: as_externallink.alttag. De tweedaagse conferentie zal uit vier delen bestaan: academische, juridische, maatschappelijke en institutionele reacties. De secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon zal deelnemen aan de sessie over het ministeriële beleid waarmee de werkzaamheden op 1 april worden afgesloten.

Dit evenement is een organisatie van het Egmont Instituut en de FOD Buitenlandse Zaken, in samenwerking met de Europese Unie, de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties.