Didier Reynders steunt soevereiniteit van Oekraïne tijdens Benelux-bezoek

Datum: 10 maart 2014

Didier Reynders on Maidan

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders was vandaag in de Oekraïense hoofdstad Kiev met zijn Nederlandse collega Frans Timmermans en zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn. De drie ministers hadden ontmoetingen met waarnemend president Oleksandr Turchynov en minister van Buitenlandse Zaken Andrii Deschytsya. Ze spraken ook met vertegenwoordigers van de samenleving.

De drie ministers van de Benelux zijn de boodschap van de EU kracht komen bijzetten. Zoals elk soeverein volk moeten de Oekraïners over hun toekomst kunnen beslissen. De ministers benadrukten dat de Europese waarden voor alle Europeanen gelden, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Ze toonden hun waardering voor de terughoudendheid van de Oekraïense overheid tegenover de agressie waarmee het land te kampen heeft. Didier Reynders en zijn collega's riepen op tot respect voor de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne. Ze hebben aan de waarnemende overheid ook gevraagd om een inclusieve regering tot stand te brengen die rekening houdt met de politieke gevoeligheden van het land en om vrije en democratische verkiezingen te organiseren.

Didier Reynders legde ook de nadruk op de bescherming van de minderheden en de nood aan meer zelfbestuur. Hij heeft een ontmoeting gehad met de vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Kiev om te spreken over een gezamenlijk plan van de EU en het IMF voor Oekraïne.

Tot slot heeft Didier Reynders met zijn collega's een bezoek gebracht aan het Maidanplein. Ze legden er een krans neer ter nagedachtenis van de slachtoffers van het hevige geweld in februari en toonden de solidariteit van de Benelux met het Oekraïense volk.