Didier Reynders tevreden met resolutie Veiligheidsraad over humanitaire toegang in Syrië

Datum: 23 februari 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat de Veiligheidsraad vandaag de resolutie 2139 over de humanitaire toegang in Syrië bij consensus heeft goedgekeurd.

Aangezien de naleving van het internationale humanitaire recht voor Didier Reynders een prioriteit is, heeft België deelgenomen aan internationale inspanningen. Bedoeling is het humanitaire werk in Syrië te vergemakkelijken na de presidentiele verklaring van de Veiligheidsraad van 2 oktober 2013. De minister betreurt dat de eisen van de raad zonder gevolg zijn gebleven. Hij hoopt dat de huidige resolutie, die op initiatief van Luxemburg, Australië en Jordanië, werd aangenomen, zal worden uitgevoerd.

In de resolutie staat opnieuw dat het noodzakelijk is dat alle partijen het internationale humanitaire recht naleven en dat ze het humanitaire en medische personeel en de gebouwen en het transport beschermen. De resolutie roept voorts op om te stoppen met medische voorzieningen en scholen aan te vallen en ze militair te bezetten.

Minister Reynders zal zich blijven inzetten voor een betere humanitaire toestand voor de bevolking. In Teheran zal hij zondag en maandag tijdens zijn bezoek aan Iran aan zijn gesprekspartners vragen om hiervoor samen te werken.

Didier Reynders hoopt dat vooruitgang op humanitair vlak genoeg vertrouwen kan wekken tussen de partijen, zodat de vredesonderhandelingen in Genève kunnen hervatten.