Didier Reynders tevreden met nieuwe herenigingsonderhandelingen in Cyprus

Datum: 11 februari 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat de Grieks-Cypriotische en Turks-Cypriotische leiders een gemeenschappelijke verklaring hebben ondertekend die de weg vrijmaakt voor nieuwe besprekingen over de toekomst van het verdeelde eiland. Deze gezamenlijke verklaring is de basis en het kader van de onderhandelingen. De minister waardeert de inzet van de twee partijen en de inspanningen van de Verenigde Naties.

Didier Reynders hoopt dat de herenigingsonderhandelingen succesvol zullen zijn, voor vrede en stabiliteit in Cyprus en de regio en voor de sociaal-economische ontwikkeling van het land en de welvaart van de bevolking.

Voor België is het belangrijk dat de twee gemeenschappen hun plaats vinden in een staat binnen de Europese Unie. Met een federale structuur en wetten die met de wetten van de Europese Unie in overeenstemming zijn en die de besluitvorming in de EU en de eurozone vrijwaren. Als lidstaat van de EU moet de toepassing van het ‘acquis communautaire’ over het hele eiland worden uitgebreid, in overeenstemming met het toetredingsverdrag van Cyprus. Daarom is Didier Reynders ook blij met de aankondiging van de EU dat ze haar rol in de Cyprus-herenigingsgonderhandelingen zal versterken. De minister is ook tevreden dat de EU wil nagaan hoe ze kan bijdragen tot de uitvoering van vertrouwensmaatregelen.

Didier Reynders steunt de soevereine rechten van Cyprus over zijn maritieme ruimte bepaald door het internationale recht. Hij verwijst naar de conferentie die hij in november 2013 in Brussel inleidde. Deze conferentie ging over koolwaterstof in de oostelijke Middellandse Zee en over de voordelen van deze energiebronnen voor Cyprus en de hele regio.