DAC-prijs 2014 - Innovatie in ontwikkelingssamenwerking stimuleren

Datum: 05 februari 2014

In de voorbije decennia heeft ontwikkelingssamenwerking een nooit eerder geziene evolutie doorgemaakt in alle regio’s van de wereld. Het uitroeien van extreme armoede zal waarschijnlijk een centraal ontwikkelingsdoel zijn voor de periode na 2015, aangezien de mensheid voor het eerst de nodige middelen en technologieën in handen heeft om dat doel te bereiken. Voortaan zal de mogelijkheid om de aanhoudende achterstand op gebied van ontwikkelingssamenwerking in te halen in de eerste plaats komen van innoverende oplossingen die op grotere schaal kunnen worden toegepast.

In die context wil de DAC-prijs een ondersteuning zijn. De prijs draagt de naam “Innovaties in ontwikkelingssamenwerking naar een hoger niveau brengen” en beloont initiatieven die ervoor hebben gezorgd dat een innovatieve strategie, innovatief instrument of hulpmiddel, na de testfase, een ruimere toepassing kreeg.

De prijs wil bepaalde innovaties aanmoedigen die ervoor zorgen dat de grote achterstand in ontwikkelingssamenwerking kan worden ingehaald, op een ruimere schaal worden toegepast. Die mogelijkheid om op ruimere schaal te worden toegepast, is vaak een basiscriterium wanneer partners in ontwikkelingssamenwerking beslissen om een innovatie te financieren. Toch zijn dergelijke innovatieve oplossingen tot nu toe slechts zelden verder geraakt dan een piloot- of testfase, en de systematische inspanningen in die richting worden nauwelijks opgemerkt.

Met deze prijs wil het DAC dan ook erkenning geven aan die ontwikkelingsactoren die zich niet beperken tot het ondersteunen van innovatie, maar deze ook op systematische en strategische wijze aanwenden om de uitdagingen in verband met ontwikkeling aan te gaan en zo ontwikkelingssamenwerking naar een hoger niveau tillen. Op termijn moet de DAC-prijs een meer algemene toepassing van die oplossingen binnen de hele ontwikkelingsgemeenschap bevorderen en kapitaalverschaffers en andere actoren aanmoedigen om dergelijke oplossingen nog meer te steunen. Het belangrijkste is dat er meer wordt geïnvesteerd in ideeën die werken.

De DAC-prijs zal de vorm aannemen van een publieke beloning die de laureaten meer zichtbaarheid en officiële erkenning geeft.

Meer informatie: www.oecd.org/dac/dacprize.htmNo label found for: as_externallink.alttag (enkel in het Engels)