VN verlengen sancties tegen gewapende groepen in DRC

Datum: 31 januari 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat de Veiligheidsraad unaniem de VN-resolutie 2136 heeft goedgekeurd. Deze resolutie verlengt de sancties tot 1 februari 2015 tegen personen, entiteiten en gewapende groepen in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

In de resolutie veroordeelt de Veiligheidsraad alle gewapende groeperingen in de regio. Ook schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten worden veroordeeld, net zoals aanvallen door deze groepen op burgers, hulpverleners en de MONUSCO.

Didier Reynders is tevreden dat de Veiligheidsraad de FDLR (Forces démocratiques de libération du Rwanda), de ADF (Allied Democratic Forces)-Nalu, de LRA (Lord Resistance Army ) en Mai Mai vraagt om onmiddellijk alle vormen van geweld te stoppen en om iedereen te ontwapenen, ook de kindsoldaten. De Veiligheidsraad roept de staten van de regio ook op om geen steun te geven aan gewapende groepen en om geweld vanop hun grondgebied te voorkomen.

Minister Reynders is ook tevreden met de goedkeuring van een actieplan vandaag voor de uitvoering van de “raamovereenkomst van Addis Abeba voor Vrede, Veiligheid en Samenwerking voor de DRC en de regio”.  Dat plan werd op de derde bijeenkomst van het Regionaal Follow-up-mechanisme aangenomen. België werd daarop vertegenwoordigd door de speciale gezant van de minister voor de Grote Meren, ambassadeur Frank De Coninck.

Didier Reynders  vindt dat de raamovereenkomst, met een actieplan, een kans biedt om eindelijk tot een duurzame oplossing te komen voor het conflict in het oosten van de DRC. Een conflict dat veel te lang heeft geduurd. Deze kans moet worden gegrepen om zo snel mogelijk vrede en stabiliteit te brengen voor de bevolking. De minister moedigt alle deelnemende landen aan hun toezeggingen in acties om te zetten.