Didier Reynders geschokt door barbaarse slachtpartij in Beni in DRC

Datum: 17 december 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is geschokt door de ontdekking van twintig lijken in de dorpen Musuku en Mwenda in de streek van Ruwenzori in de provincie Noord-Kivu van de Democratische Republiek Congo (DRC). Volgens voorlopige gegevens werden de slachtoffers - vooral vrouwen en kinderen onder wie het jongste kind maar een paar maanden oud was - met ongezien en barbaars geweld vermoord. Sommige slachtoffers werden verkracht, onthoofd of uiteengereten.

Na deze verwerpelijke en weerzinwekkende misdrijven en deze ernstige schendingen van de mensenrechten roept minister Reynders de Congolese overheid en de MONUSCO-vredesmacht van de VN op om hun aanwezigheid in de regio te versterken om de bevolking zo goed mogelijk te beschermen.

Didier Reynders hoopt dat de Congolese overheid alles in het werk zal stellen om de daders van deze wreedheden snel te vinden en ze voor hun daden te vervolgen.

Deze wreedheden bewijzen dat de verbintenissen in de raamovereenkomst van Addis Abeba (Ethiopië) voor de DRC en de Grote Meren moeten worden uitgevoerd. Alleen zo kan een einde worden gemaakt aan het geweld en kunnen vrede, stabiliteit en ontwikkeling worden hersteld.