Didier Reynders roept op tot kalmte en gesprekken in Oekraïne

Datum: 04 december 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders volgt de gespannen situatie en de manifestaties in Oekraïne op de voet. Hij steunt de verklaring van de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Catherine Ashton en van Europees Commissaris Stefan Füle (bevoegd voor de uitbreiding van Europa).

Minister Reynders roept alle partijen op tot terughoudendheid. Provocaties en geweld moeten worden vermeden. Er mag geen rem zijn op de vrije meningsuiting en op de persvrijheid. Ook de burgerlijke rechten en vrijheden moeten gerespecteerd blijven.

Didier Reynders hoopt dat er zo snel mogelijk een onderzoek komt naar het gebruik van geweld door de politie. De overheid moet met alle politieke krachten gesprekken voeren om een vreedzame politieke oplossing voor de crisis te vinden.

De minister hoopt dat Oekraïne blijft investeren in zijn relatie met de EU en dat het land blijft werken om vooruitgang te boeken in de drie thema’s die voor de twee partners van belang zijn: hervorming van het kiessysteem, strijd tegen willekeurige rechtspraak en hervormingen voor de uitvoering van de associatieagenda.