Minister Reynders tevreden over datum voor Genève II

Datum: 26 november 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat de Verenigde Naties vandaag een datum voor het begin van de onderhandelingen in het Genève II-proces hebben aangekondigd. Vanaf 22 januari 2014 zullen het regime en de Syrisch oppositie gesprekken aanknopen in Genève om een transitie te onderhandelen. Samen met de EU heeft België altijd gepleit voor een politieke oplossing die de enige oplossing blijft om een einde te maken aan het conflict en aan de humanitaire crisis in Syrië.
 
Voor de Minister is het nu van belang dat alle partijen, zowel oppositie als het Syrische regime, zich ten volle engageren opdat Genève II een succes wordt en een politieke oplossing voor het conflict in Syrië mogelijk wordt. In dat opzicht verwelkomt België het engagement van de Syrische Oppositie Coalitie (SOC) om deel te nemen aan Genève II.
 
Didier Reynders roept ook het Syrische regime om de volledige bereidheid te tonen om een politieke oplossing voor het conflict te vinden.

Daarnaast draagt het Assad-regime een belangrijke verantwoordelijkheid bij het toelaten van bijkomende humanitaire hulp voor de Syrische bevolking, zowel rechtstreeks in Syrië als vanuit de buurlanden. Minister Reynders hoopt dan ook dat de Genève II gesprekken aan concrete vooruitgangen zullen bijdragen op het vlak van humanitaire toegang en wat de eerbieding van internationaal humanitair recht betreft.