B-Fast volledig operationeel in Filippijnen - Nog 50 Belgen onbereikbaar

Datum: 15 november 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, voorzitter van het coördinatiecomité van B-Fast, is tevreden dat het B-Fast-team volledig operationeel is op het eiland Leyte in de Filipijnen.
 
Vandaag hebben de mensen van B-Fast hun veldhospitaal en een waterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen in Palo, een paar kilometer ten zuiden van Tacloban. Die plaats is toegewezen door de Filippijnse overheid in overleg met het EU Civil Protection Team, dat de Europese bijstand in Tacloban coördineert. Het medische team van B-Fast heeft de eerste patiënten behandeld. Het voert kleine ingrepen uit en het verdeelt drinkwater. B-Fast werkt op dezelfde plaats als het Duitse ISAR-team
 
Intussen blijft Buitenlandse Zaken contact nemen met de Belgen in de Filipijnen. Tot nog toe zijn nog altijd een vijftigtal landgenoten onbereikbaar, onder wie een vijftiental op het zwaargetroffen eiland Leyte. Twee consulaire ambtenaren van Buitenlandse Zaken zijn nu in Omroc aan de westkust van Leyte om meer informatie te verzamelen over Belgen van wie we geen nieuws hebben.