28 ministers steunen oproep Didier Reynders voor toegang tot gezondheidszorg in Syrië

Datum: 21 september 2013

Eind 2012 nam vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders een ​​humanitair initiatief om voor de Syrische bevolking de toegang tot de gezondheidszorg te verbeteren. Tijdens het Syrian Humanitarian Forum op 19 februari 2013 riepen 55 staten de partijen in het conflict op om het internationaal humanitair recht inzake toegang tot gezondheidszorg na te leven en om het werk van hulpverleners te vergemakkelijken.

Sindsdien verslechterde de humanitaire crisis zich jammer genoeg, bijvoorbeeld door het gebruik van chemische wapens. Daarom vindt minister Reynders dat de inspanningen opgevoerd moeten worden om de partijen hun verplichtingen te doen nakomen en om medische en humanitaire hulp in Syrië te beschermen. De hele internationale gemeenschap moet haar invloed op de partijen uitoefenen.

Op initiatief van Didier Reynders, doen 28 ministers* uit alle continenten dit weekend een oproep in de internationale media. Deze oproep vraagt de partijen in het conflict om:

  • onmiddellijk hun verplichting na te komen om burgers en medisch personeel, infrastructuur en transport te beschermen;
  • onmiddellijke toegang mogelijk te maken voor humanitaire hulp op het hele grondgebied;
  • te zorgen voor de onmiddellijke veiligheid van de hulpverleners in de uitoefening van hun taken.

Naast de inspanningen om een ​​politieke oplossing te vinden, blijft het humanitaire probleem van groot belang. Didier Reynders zal volgende week tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de internationale gemeenschap opnieuw gevoelig maken voor het probleem.

* Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Ivoorkust, Kroatië, Denemarken, Egypte, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Indonesië, Ierland, Kazachstan, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland, Thailand, en Europees commissaris K. Georgieva.