Didier Reynders tevreden met VN-rapport over omstandigheden chemische aanval in Syrië

Datum: 17 september 2013

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden met het rapport van de Verenigde Naties dat de omstandigheden van de chemische aanval op 21 augustus in Syrië beschrijft. België vroeg van bij het begin dat dit verslag snel opgesteld en gepubliceerd zou worden.

Dit rapport bewijst dat de honderden burgers - onder wie veel kinderen - die op 21 augustus werden gedood het slachtoffer van een chemische aanval waren. De internationale gemeenschap moet politieke conclusies uit het onderzoek trekken en de verantwoordelijken voor deze oorlogsmisdaad voor de internationale strafrechter brengen. De informatie in het rapport laat er weinig twijfel over bestaan dat ​de verantwoordelijkheid voor dit bloedbad bij de strijdkrachten van president Assad ligt.

De prioriteit is om de overeenkomst van 14 september tussen staatssecretaris John Kerry (VS) en minister Sergei Lavrov (Rusland) vorm te geven. Als lid van de Uitvoerende Raad van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons wil België hieraan zijn bijdrage leveren. Minister Reynders gaf de permanente vertegenwoordiger bij de raad de opdracht om zo snel mogelijk tot een beslissing te komen. Die beslissing moet de procedures bepalen voor de snelle neutralisatie van het hele Syrische chemische wapenarsenaal, met een strikt controlesysteem.

Dit besluit moet worden versterkt met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Om de geloofwaardigheid van de beslissing te waarborgen, hoopt België dat de Veiligheidsraad een bindende resolutie kan aannemen, het liefst op basis van hoofdstuk VII. De goedkeuring van een resolutie is de beste garantie om druk op het Syrische regime te blijven zetten. Een resolutie beperkt ook het risico op nieuwe verdeeldheid in de Veiligheidsraad.

Naast deze diplomatieke actie bekijkt minister Reynders met zijn collega’s van de regering welke bijdrage België aan de internationale ontwapeningsactie in Syrië kan leveren. Ons land beschikt op dat vlak over technische kennis.